FSZEK Radnóti Miklós Könyvtár XIII. Pannónia u. 88-90.
Nyitva: hétfő, szerda, péntek 14 - 19 kedd 10-15 csütörtök 12-16
Augusztus 5. és 31. között ZÁRVA leszünk.

2012. december 6., csütörtök

Berde Mária: Tüzes kemence


BERDE MÁRIA /Róth Jenőné/ szerző (Kackó, /ma Románia/ 1889. február 5. – Kolozsvár, 1949. február 20.) erdélyi magyar író, költő, műfordító, tanár. Berde Amál testvérhúga. Használta a Berde Mária Julianna, Laborfalvi Berde Mária, 1924-től pedig az R. Berde Mária nevet is (férje, Róth Jenő német irodalomszakos tanár után).
A középiskolát Nagyenyeden végezte. A kolozsvári egyetem bölcsészkarán magyar - német nyelv- és irodalomból doktorált. Első verses kötete 1912 - ben jelent meg. 1940 - ben Corvin - koszorút, 1942 - ben Baumgarten - díjat kapott.
A „Tüzes kemence” című ezen műve a női szenvedélyek regénye, de a férfias megértésé is. Egy látszólag egyszerű szerelmi háromszög bonyolult utótörténete, gazdag lélektani összefüggések fölvillantásaival.
Az 1. világháború lelki hatásai terén jelentős és fontos témakörhöz nyúlt a kiváló erdélyi szerző. Kérdéseket tesz fel arról, hogy megbocsátható-e egy asszonynak, aki máskülönben szereti a férjét és tiszta teremtés, ha alapjában véve érthető, emberi okokból odaadta magát egy másik férfinak.
„A hadifogságból hazajött román paraszt a tüzes kemencére ülteti feleségét, aki a távolléte alatt hűtlenkedett a szerb hadifoglyokkal. Az úriasszony, tanúja ennek a brutális eseménynek, a maga ítéletét látja benne: ő is elkövetett egy egyetlenszeri hűtlenséget a férje ellen, akit becsületesen szeret, nem érzékiségből és élvezetvágyból, mint a parasztasszony, hanem gyermekkori gyökerekből eredő mély szeretetből az unokatestvére iránt, aki serdülőkora óta szerelmes bele s megy a háborúba meghalni.
Szörnyű idegösszeomlásában be akar vallani mindent az urának, de amikor ez kimondja, hogy meg tudja érteni és meg tudja bocsátani a parasztasszony bűnét, mégse vall meg semmit, felszabadul a lelkiismereti zaklatás alól, s mikor később gyermeket is vár az urától, teljesen kiegyenlítetnek érzi a lelkiismereti számlát.”
(Schöplin Aladár, 1925)
A „TÜZES KEMENCE” című ezen kiadványt a női szenvedélyek, de a férfias megértés regénye, egy látszólag egyszerű szerelmi háromszög bonyolult utótörténete, gazdag lélektani összefüggései iránt érdeklődő olvasóink figyelmébe ajánljuk.